We gebruiken cookies op tennismania.be. Sommige zijn nodig om het gebruik van de website te optimaliseren, andere leren ons hoe anonieme bezoekers onze website gebruiken. Doel: de structuur en de inhoud van onze website verbeteren.

Wat heb je nodig?

Het maakt niet uit hoe oud of hoe jong je bent als je met een nieuwe sport begint, maar het is wel belangrijk dat je de juiste keuzes maakt in de uitrusting die je nodig hebt.

Zelfs een beginner heeft een ervaren racket nodig.

Als je op zoek gaat naar je eerste tennisracket kijk je misschien naar de beginner rackets en vergelijk je de prijs. Waarom zou je een hoop geld uitgeven als je net begint? Dat is dus een foute gedachte. Juist als je begint met tennissen is het heel belangrijk dat je iets koopt van kwaliteit om kwetsuren te vermijden zoals een tenniselleboog.

Goede kwaliteit wil niet altijd zeggen dat het ook duur moet zijn.

Het is dus van groot belang dat je een goed tennisracket in je handen hebt als je de baan op gaat, maar het hoeft je geen handenvol geld te kosten. Je kan een racket kopen van goede kwaliteit voor een redelijke prijs. Alle grote merken zoals Wilson, Prince, Head, Babolat, Yonex, enz. hebben rackets speciaal voor beginners die lichtgewicht zijn en een groter bladformaat hebben.

Een tennisracket is echt een persoonlijke keuze. Naar mate je beter gaat spelen wordt het belangrijker om te begrijpen dat het racket een belangrijk onderdeel is van je spel. Je wordt één met je racket; de weerstand van je bespanning, de flexibiliteit van het frame, de grootte van de grip, dat speelt allemaal mee om van jou en je racket een eenheid te maken. Het wordt een verlengstuk van je arm.

Materiaal

Er zijn feitelijk 3 materialen die als basismateriaal voor rackets gebruikt worden.

Aluminium bij de meest eenvoudige senior rackets of bij de meeste kinderrackets. Aluminium is licht en goedkoop, maar het tordeert gemakkelijk (is dus niet stabiel) en heeft geen goede dempende eigenschappen. Composite rackets combineren graphite en aluminium. Deze rackets zijn al iets sterker en uit één geheel gemaakt.

Composite rackets kunnen een optie zijn voor een beginnende speler die nog niet weet of hij/zij met tennis doorgaat. Voor een kleine extra investering heb je tegenwoordig al een volledig graphite racket.

Graphite is licht, sterk en heeft prima dempende eigenschappen. Het voordeel van dit materiaal is ook dat je veel meer gevoel over het sturen en plaatsen van de bal hebt. In de wedstrijdrackets worden er naast graphite bijvoorbeeld kevlar, carbon of basaltfibers gebruikt met als doel extra stabiliteit of gevoel en trillingsdemping.

Bij het kiezen van een goed tennisracket spelen de volgende eigenschappen een rol:

 • Lengte
 • Racketblad
 • Gewicht en balans
 • Flexibiliteit van het tennisracket (stijf of juist flexibel)
 • Gripmaat
 • Bespanpatroon
 • Snaren

Racketlengte

De standaard lengte voor senior tennisrackets is 27 inch, ongeveer 68.5 cm. Er zijn ook langere tennisrackets met maximaal 1.5 inch (bijna 4 cm) extra racketlengte. Een langer racket geeft meer reach en slagkracht, maar minder wendbaarheid. Voor de kids zijn er verschillende jeugdmaten.

Racketblad 

Wat betreft bladgrootte zijn er 3 verschillende soorten tennisrackets te krijgen:

 • Midsize tennisrackets 90-95 in2 // 580-610 cm2
 • Midplus tennisrackets 95-105 in2 // 610-675 cm2
 • Oversized tennisrackets 105-120 in2 // 675-775 cm2

De grootte van het blad wordt over het algemeen uitgedrukt in square inches (in2) en/of vierkante centimeter (cm2).

Hoe groter het blad, hoe meer power, maar minder precisie. Hoe kleiner het blad, hoe meer controle, maar minder power.

Oversized rackets zijn rackets met een extra groot blad (vanaf 105 /670 cm2) Het grote voordeel van een oversized tennisracket is voornamelijk de extra power die het geeft. Hiermee wordt de snelheid waarmee de tennisbal weggeslagen kan worden bedoeld. Nog een voordeel van een oversized tennisracket is dat er meer spin gegenereerd kan worden en dat de zogenaamde sweetspot groter is. De sweetspot is de plek waar de bal het beste het racket kan raken.

Midsize tennisrackets geven juist een betere controle en dus meer precisie. Helaas hangen er ook nadelen aan een oversized tennisracket, zo is de controle een stuk minder en zullen moeilijke ballen (uit het midden van het veld) moeilijker te plaatsen zijn. Voor beginnende tennissers zal de controle in een tennisracket nog niet van groot belang zijn en is de extra power die een oversized racket geeft een voordeel. Naarmate een tennisser meer ervaren raakt zal de wens naar meer controle waarschijnlijk groeien en zal de wens naar een controle racket ook groter worden. Voornamelijk bij het net zal een controle racket (Midsize/Midplus tennisracket) meer handzaam zijn omdat een grote racket bij snelle volleys moeilijker te hanteren is.

Gewicht en balans

De moderne (senior) rackets wegen grofweg tussen de 240 en 350 gram. Een licht racket biedt meer wendbaarheid en is makkelijker ‘rond’ te krijgen, waardoor je minder snel vermoeid raakt. Een zwaar racket geeft echter meer stabiliteit en gevoel en meer massa door de bal. De balans is de gewichtsverdeling in een racket. Over het algemeen zijn zwaardere rackets head light, wat wil zeggen dat er verhoudingsgewijs meer gewicht onderin het racket (in grip/handvat) ligt. Dit om de zwaardere rackets goed wendbaar te houden. In de lichtere rackets die er vandaag de dag veel zijn, ligt het merendeel van het gewicht meestal hoger in het racket, om voldoende massa te houden om door de bal heen te kunnen swingen. Head heavy of topzwaar noemen we dit. De groep rackets met de balans precies in het midden van het racket, noemen we even balance. De balans wordt uitgedrukt in centimeters vanaf de onderkant/buttcap van het racket.

Flexibiliteit

Stijfheid van het racket wordt uitgedrukt met een RA waarde (wat een afkorting is van Racquet Analysis).

 • RA 55 – 60 = flexibel
 • RA 61 – 65 = flexibel
 • RA 66 – 70 = stijf
 • RA 71 en hoger = zeer stijf

Natuurlijk is het juiste tennisracket kiezen ook afhankelijk van de speelstijl van de tennisser. Een speler die graag achter de baseline speelt kan groot voordeel hebben bij een oversized tennisracket. Terwijl een tennisser die graag in het centercourt (in het midden van het veld) speelt meer baat zal hebben bij een midsize tennisracket. Overall gezien kan je toch het beste gaan voor een tennisracket waarbij jij je goed voelt. Je komt hier het beste achter door zoveel mogelijk verschillende tennisrackets te proberen, koop er eens eentje via een tweedehands site of van iemand uit je tennisclub en kijk welk tennisracket voor jou goed werkt en bij jouw speelstijl past.

Gripmaat

Om de juiste gripmaat te bepalen meet je van je rackethand de afstand van de top van je ringvinger tot de 2e handlijn. Zie de afbeelding hieronder. Het aantal millimeter correspondeert vervolgens met de gripmaat in onderstaand schema. Kies bij twijfel tussen twee gripmaten altijd de kleinere grip! Deze kan zo nodig nog verdikt worden, een dikkere grip kan niet meer kleiner worden gemaakt. Een andere, maar minder zuivere methode om je gripmaat te bepalen, is door het racket in je rackethand op normale wijze vast te houden met de vingers licht gespreid. Tussen de vingertoppen en de muis van de duim moet een klein stukje marge zitten van maximaal een centimeter.

Lengte in mm

Gripmaat USA

Gripmaat Europa

100-102 mm

4

0

103-105 mm

4 1/8

1

106-108 mm

4 1/4

2

109-111 mm

4 3/8

3

112-114 mm

4 1/2

4

115-117 mm

4 5/8

5

Bespanpatronen

Tegenwoordig worden er veel verschillende bespanpatronen gebruikt voor de verschillende rackets, elk met andere specifieke speeleigenschappen.

16/19 (16 lengtesnaren/19 breedtesnaren), 16/20 of 18/20 zijn de meest gebruikte snaarpatronen. Deze bieden een goede mix van power, controle en spin. De meer open bespanpatronen zoals 14/16, 16/16, 18/16 of 18/17 geven meer power, dynamiek en spin. De meer dichte bespanpatronen zoals het 18/20 snarenpatroon geeft meer controle, balgevoel en meer duurzaamheid voor het snarenbed.

Snaren 

Er zijn 2 hoofdgroepen snaren:

 • Natuurlijke darmsnaren: deze zijn gemaakt van koeien- of schapendarm.
 • Synthetische snaren: deze zijn gemaakt van synthetische materialen.

Natuurlijke darmsnaren

Natuurlijke darmsnaren zijn gemaakt van koeien- of schapendarm. Deze snaren zorgen voor uitstekende elasticiteit, goede spannings-stabiliteit en veel gevoel. Een nadeel is dat deze tennissnaren duur zijn en gevoelig voor het weer. Er zijn de afgelopen jaren wel veel verbeteringen gemaakt. Natuurlijke darmsnaren worden nog steeds veel gebruikt door de professionals; tegenwoordig ook vaak in combinatie met een polyestersnaar als een hybride bespanning.

Synthetische snaren

Synthetische tennissnaren zijn hoog technische producten die continue worden verbeterd om zo de speelbaarheid op het niveau te brengen van de natuurlijke darm snaren. De voordelen van synthetische materialen zijn: hogere duurzaamheid en meer power. Er zijn heel veel verschillende structuren en materialen.

De hoofdcategorieën zijn:

 • Nylon snaren
 • Multifilament snaren
 • Polyester snaren
 • Gestructureerde snaren
 • Hybride snaren

Nylon snaren  

De nylon (synthetic gut) tennissnaar is het meest gebruikte type snaar. Ze vallen onder de meest allround en best aanbevolen tennissnaren in de wereld. Vanwege zijn dynamische eigenschappen is nylon (polyamide) goed te gebruiken als materiaal voor tennissnaren. Deze snaren bestaan uit een enkele nylon kern en verschillende omwindsels. Deze constructie beïnvloedt de speeleigenschappen van de snaar. Nylon tennissnaren met meerdere omwindsels kunnen beschouwd worden als duurzamer dan enkel omwonden nylon snaren omdat de omwindsels zorgen voor minder spanningsverlies. Nylon snaren zijn geschikt voor spelers met een normaal/gemiddeld snaar verbruik.

Multifilament snaren

Het ontwerp van deze tennissnaren heeft als doel het nabootsen van natuurlijke snaren. Ze kosten meer dan nylon snaren omdat de productie erg ingewikkeld is. Tijdens dit proces worden vele micro vezels gedraaid tot één snaar waar een coating overheen gaat. Multifilament snaren zijn hoog elastisch, hebben een grote speelbaarheid en staan op het hoogste niveau wat betreft tennissnaarprestaties. Het nadeel van multifilament tennissnaren is dat ze snel breken wanneer de coating is beschadigd. Dit komt voornamelijk voor bij de betere tennissers die hard slaan en met veel topspin spelen.

Polyester snaren

Polyester tennissnaren hebben een erg simpele structuur. Ze zijn gemaakt van een enkele polyester vezel met een dunne laag van één of meer coatings. Dit type constructie heet monofilament. Ze komen voor in verschillende diktes, waardoor je kan kiezen tussen verschillende elasticiteit/duurzaamheid niveaus. De dunnere snaar is meer elastisch en de dikkere snaar is duurzamer. Polyester tennissnaren zijn op zich weinig elastisch en voelen vrij stug vergeleken met nylon of multifilament snaren. De voordelen van polyester tennissnaren zijn een hogere duurzaamheid, je hebt erg veel controle en deze snaren verschuiven niet. Polyester snaren hebben één minpunt; ze hebben de neiging hun spanning snel te verliezen waardoor de controle omlaag gaat en de tennissnaar dood aanvoelt. De laatste jaren zijn monofilament snaren sterk verbeterd en hebben ze minder spanningsverlies en meer elasticiteit. Polyester snaren worden tegenwoordig steeds vaker gemixt met andere materialen (co-polyester) om de speeleigenschappen aan te passen.

Gestructureerde snaren

Deze tennissnaren zijn ontworpen om een betere grip op de bal te geven. De meeste van deze snaren geven een groot spin potentieel, maar ook een hoge mate van controle. Een minpuntje is dat ze snel slijten omdat de scherpe randen inbranden tijdens het schuiven van de snaren. Gestructureerde tennissnaren heb je als nylon snaar of als polyester snaar. Het enige verschil met normale polyester of nylon tennissnaren is dat ze meer textuur hebben voor een betere grip op de bal.

Hybride snaren  

Hoewel redelijk nieuw op de markt is dit natuurlijk geen aparte snaar, want dit is een combinatie van een polyester en een nylon/multi of darmsnaar. Deze combinatie bevat dus altijd een polyester snaar en één van de andere drie snaren. Een hybride bespanning heeft in een korte tijd veel spelers overtuigd. Op dit moment speelt bijna 80% van de tour spelers met een hybride bespanning. In het racket zijn het meestal de lengtesnaren die breken. Deze bewegen namelijk meer dan de breedtesnaren, waardoor de breedtenaren in de lengte snaren kunnen gaan snijden. Dit veroorzaakt inkepingen in de lengtesnaar, wat uiteindelijk kan leiden tot het breken van een snaar. Daarom wordt in een hybride bespanning meestal een duurzame (polyester) snaar gebruikt als lengtesnaar en voor de breedte een hoger elastische nylon of een multifilament snaar om te voorzien in comfort en gevoel. De polyester lengtesnaar zorgt ook voor veel controle en spin, zeker als je kiest voor een gestructureerde snaar. Een hybride bespanning voorziet in uitstekende speeleigenschappen en is daarnaast duurzamer dan een volledige polyester of een volledige multifilament bespanning. Er zijn bijna een oneindig aantal snaarcombinaties, omdat je je eigen individuele combinatie kan creëren.


Tennisschoenen voor alle soorten

Je racket is een onderdeel van het tennisspel, maar je schoenen bepalen hoe je het spel gaat spelen en hoe comfortabel je daarmee bent. Je kunt terecht komen op gras, hardcourt, rode klei of gravel en elke ondergrond speelt anders. Op elke ondergrond komt een andere speelstijl tot ontwikkeling en afhankelijk van op welke banen je speelt, ontwikkel je je speelstijl.

Het belang van de baansoort

Er zijn verschillende soorten tennisbanen en allemaal hebben ze specifieke eigenschappen. Die beïnvloeden je prestaties én het risico op blessures. Baansoorten verschillen namelijk aanzienlijk in de mate waarin schokken worden opgevangen en de mate waarin je erop kunt glijden (wrijving). Nu blijkt uit onderzoek dat wrijving van grotere invloed is op het blessurerisico dan schokabsorptie. Dat komt mogelijk doordat de piekbelasting op een baan waarop je kunt glijden, lager is door de langere remweg.

De schoenzool

Geschikte tennisschoenen hebben een zool die geschikt is voor de baan waarop je tennist. Op een stroeve baan zijn dat schoenen met slijtzolen zonder profiel. Op een baan waarop je beter kunt glijden, is meer profiel gewenst. Realiseer je daarbij wel dat de baansoort belangrijker is voor de mate van wrijving, dan het type schoenzool. Bovendien spelen ook persoonlijke voorkeur, speelstijl en lichamelijke eigenschappen een rol bij de keuze van de slijtzool. In het algemeen kiezen jongere, sterkere, zwaardere en langere spelers met een aanvallend spel eerder voor meer grip. Welke slijtzool bij welke baansoort past, zie je in dit overzicht:

Tapijt: gladde slijtzool zonder profiel

Hardcourt: slijtzool met een combinatie van een noppenprofiel en een visgraatprofiel (bij regenachtig weer zijn schoenen nodig met een goede waterabsorberende slijtzool om uitglijden te voorkomen)

Gravel: relatief zachte slijtzool met een visgraatprofiel (levert meer grip en voorkomt dat gravel onder de schoen blijft plakken)

(kunst)gras: harde rubberen zool met nopjesprofiel

De stabiliteit

Goede tennisschoenen geven de voeten stabiliteit en voorkomen dat de voeten teveel naar binnen kantelen (pronatie) of naar buiten kantelen (supinatie). Dat is belangrijk om enkelletsel te voorkomen. Tennisschoenen kunnen stabiliteit ontlenen aan de hielkap (contrefort), het bovenwerk, het vetersysteem en de schoenhoogte.

Adviezen

1. Om te testen of de hielkap van een schoen goed is, probeer je met je duim de achterzijde van de hielkap in te drukken (ongeveer 1 centimeter boven de overgang tussen de bovenschoen en de slijtzool). Een goede hielkap kun je niet of nauwelijks indrukken.

2. Het is belangrijk dat er boven de hielkap een soepele achillespeesbeschermer (snuitstuk) zit.

3. De hielkap moet goed aansluiten op de hiel.

4. Hoe meer vetergaten, hoe beter de fixatie van de wreef. Hanteer als vuistregel dat er minimaal vijf vetergaten per kant zijn.

5. Lusvetering is zinvol als je hiel uit de schoen neigt te glippen en zorgt ervoor dat de druk ter hoogte van de wreef wordt verlaagd. Zit je hiel stevig in je schoen, dan is lusvetering geen aanrader.

6. Met een dubbele vetering (met twee losse veters) kun je een deel van de schoenen strakker of losser vastmaken, zonder dat dat van invloed is op het andere deel. Dit kan handig zijn voor spelers met een opvallend hoge of juist lage wreef en voor spelers met chronische voetklachten.

7. Met los verkrijgbare supplementen kan eventueel je voetgewelf aan de binnenzijde extra worden ondersteund.

De schokabsorptie

Hoe beter tennisschoenen de schokken bij het landen op de voeten kunnen opvangen, hoe kleiner het risico op blessures. Vooral op harde baansoorten als hardcourt en tapijt verdient het schokabsorberend vermogen de aandacht. Besef dat de tussenzool erop berekend moet zijn om overal onder je voeten schokken op te vangen; of je nu landt op de hielen, de bal of de binnen- of buitenkant van de voeten.

De pasvorm en maat

Een goede pasvorm is belangrijk voor het comfort en om te voorkomen dat de voeten in de schoenen bekneld raken of juist gaan schuiven.

Adviezen

1. Om te testen of schoenen de goede lengte hebben, voel je eerst staand of de schoenen bij je tenen vijf millimeter ruimte vrijlaten. Let erop dat je hielen daarbij goed achter in de schoenen zitten en je tenen gestrekt zijn. Vervolgens controleer je of je de tennisschoenen goed hebt dicht geveterd. Daarna doe je een uitvalspas recht naar voren. Als het goed is, schuiven de tenen hierbij niet naar voren tegen de schoenrand. Is dat wel het geval, dan zijn de schoenen te breed of te klein.

2. Pas schoenen bij voorkeur aan het eind van de dag (dan zijn de voeten wat dikker).

3. Draag tennissokken waarmee je normaal ook tennist.

4. Pas beide schoenen, omdat de grootte van je voeten kan verschillen.

5. Pas verschillende merken en kies dat merk dat jou het meeste draagcomfort biedt (en niet het merk dat in de mode is).

6. Als schoenen niet meteen prettig zitten, koop ze dan niet. Het is een fabeltje dat je tennisschoenen eerst zou moeten inlopen.

De stugheid

Tennisschoenen mogen niet te stug zijn, maar ook niet te soepel. Te soepele schoenen kunnen pijn geven aan de wreef. Te stugge schoenen kunnen klachten geven aan tenen, enkels en knieën.  Advies Om de soepelheid en het buigpunt van de zolen te testen, houd je met één hand de schoen stevig vast bij de hiel en duw je met de andere hand krachtig de tenen omhoog. De schoen moet dan buigen ter hoogte van de bal van de voet en niet rond de middenvoet.


Tennisballen

Er zijn verschillende soorten tennisballen. Zo zijn er drukloze tennisballen voor o.a. kunstgras en gasgevulde ballen voor o.a. gravel en smashcourt.  Al deze types hebben verschillende eigenschappen. Alle soorten hebben voor- en nadelen. Het ligt aan de baansoort en speltype van de speler welke soort bal hij of zij het lekkerste vindt om mee te spelen. Voor de jonge tennissers zijn er nog de stage ballen.

Drukloze ballen

Zoals de naam al zegt staan drukloze ballen niet onder druk. De druk in de kern van de tennisbal is dus gelijk aan de druk buiten de tennisbal. De stuiteigenschappen van deze bal worden bepaald door de soepelheid en dikte van het gebruikte rubber. Er zitten voor- en nadelen aan een drukloze bal.

De voordelen zijn:

 • De stuithoogte van de bal blijft langer op normale hoogte. Dat komt omdat de bal geen druk heeft en dus ook niet zacht wordt.
 • Een drukloze bal blijft langer bespeelbaar dan een gasgevulde bal.

Het vilt blijft echter niet lang goed. Net als bij een gasgevulde bal slijt de viltlaag na verloop van tijd weg. De ballen worden glad doordat de haren van de bal af slijten. Als de bal eenmaal kaal is geworden, is hij niet meer geschikt om mee te spelen. Er kan nog wel gespeeld mee worden, maar het comfort van de bal is dan volledig weg. Nadeel van een drukloze bal is dat hij door de harde kern minder comfortabel speelt. Het gevoel van een drukloze bal is minder prettig dan een gasgevulde bal. Daarom kiezen spelers op hogere niveaus voor de gasgevulde tennisbal. Recreanten hebben stellen vaak minder hoge eisen aan een bal en spelen vaker met drukloze tennisballen, omdat ze langer meegaan. Ook zijn deze ballen geliefd bij trainers, omdat ze dan minder vaak de ballen hoeven te vervangen.

Gasgevulde ballen

Gasgevulde ballen staan onder druk. Ze worden vaak geleverd in een tin die onder druk staat. Doordat er een inwendige overdruk is, kan de bal stuiteren. Een gasgevulde tennisbal wordt meestal gebruikt door competitiespelers en professionele spelers. Dat komt omdat een gasgevulde tennisbal betere eigenschappen heeft dan een drukloze bal.

Een gasgevulde bal:

 • geeft een comfortabel gevoel tijdens het spelen. De bal is minder hard dan een drukloze bal en dat zorgt dat de bal fijner op het racket aanvoelt.
 • verkleint de kans op blessures. Ook dit heeft er mee te maken dat gasgevulde ballen minder hard zijn dan drukloze ballen. De bal is dus wat soepeler om mee te tennissen en dat geeft minder belasting voor je arm.
 • geeft meer controle. De bal heeft een iets langer contact met het racket tijdens het raken van de bal en daarom kan er meer controle meegeven worden. Spelers die op hoog niveau tennissen weten dit te waarderen.

Naast deze voordelen van gasgevulde ballen kleeft er ook nog een nadeel aan de bal. De ballen hebben een binnendruk en omdat de naden van de bal nooit helemaal 100% luchtdicht zijn, ontsnapt er steeds wat meer lucht uit de bal na verloop van tijd. De bal wordt dan zacht en daardoor vermindert de stuit van de bal. Dit vermindert het spelcomfort. Als je als speler merkt dat de ballen te zacht worden, is het tijd om nieuwe ballen te kopen.

Stage ballen

Speciaal voor de jeugdige tennissers zijn er de stage ballen.  Het is belangrijk de juiste bal te gebruiken. Vaak spelen kinderen met een te harde bal waardoor het erg moeilijk is een rally te spelen. Ook zullen kinderen bij ballen die te hoog stuiten extreme grepen aanleren en dat is iets wat bij jonge kinderen niet wenselijk is. Stage-ballen zijn tennisballen met een lagere compressie en daardoor een lagere snelheid en lagere stuit. De Stage-3 bal is voor de kleinste kinderen, van ongeveer 5-7 jaar. Indien kinderen volgens het programma van Tenniskids les krijgen dan hoort de stage-3 bal bij Fase Rood. Daarna volgt de Stage-2 bal voor kinderen tussen 7-9 jaar die tussen de servicelijn tot driekwart van het veld spelen (Tenniskids  Fase Oranje).  Voor kinderen tussen 9 en 12 jaar zijn er de Stage-1 ballen, die geschikt zijn om driekwart tot het hele veld te gebruiken (Tenniskids Fase Groen).

©2007 - 2022 Tennis Mania