We gebruiken cookies op tennismania.be. Sommige zijn nodig om het gebruik van de website te optimaliseren, andere leren ons hoe anonieme bezoekers onze website gebruiken. Doel: de structuur en de inhoud van onze website verbeteren.

Tennistechnieken

Soorten handgrepen

 

Soms komt het voor dat je altijd dezelfde ballen op dezelfde manier uit slaat. Vaak is dit een teken van een verkeerde vasthouden van je tennisracket. In tennis zijn er vele verschillende racket grepen, allemaal hebben ze hun eigen optimale raakpunt. Dit raakpunt verschilt van ter hoogte van de knieen tot ter hoogte van de schouders.

Er zijn 5 bekende forehand grepen:

 • Eastern Tennis Forehand Grip
 • Semi-Western Tennis Forehand Grip
 • Western Tennis Forehand Grip
 • Continental Tennis Forehand Grip
 • Hawaiian Tennis Forehand Grip

Een tennisracket steel is verdeeld in 8 schuine randen.

Eastern Forehand Grip

Deze tennisreep wordt ook wel de klassieke tennisgrip genoemd en dit is in principe de eerste tennisgrip die jij geleerd hebt van je tennistrainer. Het optimale raakpunt van deze tennisgrip ligt tussen de knieen en de middel. Deze tennisgrip stelt je in staat om harde vlakken ballen te slaan en is vooral geschikt voor spelers die op gravel spelen omdat het raakpunt erg laag ligt en op deze ondergrond de ballen vaak lager stuiteren. De tennisgrip is niet geschikt om hoog stuiterende ballen te slaan of hoge topspin ballen van de tegenstander te retourneren. Het is ook niet de optimale grip om zelf veel topspin mee te geven aan je ballen. Je past de greep toe door simpelweg je handpalm tegen de zijkant van de steel te leggen. De knokkel van je wijsvinger hoort op het vlakke stuk van de zijkant van de steel te rusten.

Semi-Western Forehand Grip

Deze tennisgreep word door veel professionals gebruikt en is uitermate geschikt om veel topspin mee te geven aan je ballen. Het optimale raakpunt ligt tussen de navel en schouders en de greep zorgt ervoor dat topspin ballen van je tegenstander makkelijker terug te slaan zijn. Sla je veel ballen uit, probeer dan vooral deze tennisgreep eens uit, dat kan al veel verschil maken. Het is erg belangrijk dat je een goede tennisracket grip hebt voor deze greep, vanwege het veelvuldig slaan van topspin ballen. Je past deze greep toe door de knokkel van je wijsvingern op de schuine rand (4) van de racketsteel te leggen.

Western Forehand Grip

Deze tennisgreep stelt je in staat om enorm veel topspin aan je ballen mee te geven. Echter is het wel veel moeilijker om harde ballen te slaan. Het natuurlijke raakpunt is ter hoogte van de schouders. Het idee is dat je door je slag heel laag te beginnen, heel veel topspin aan de bal kunt meegeven. Ook bij deze slag is een goede tennisracket grip heel erg belangrijk. Er zijn bijna geen professionals die deze greep hanteren maar toch is hij zeker niet overal verdwenen. Het vasthouden van je tennisracket op deze manier is echter niet aan te raden. Plaats de knokkel van je wijsvinger op de schuine rand van de steel (5) om het racket vast te houden.

Continental Grip

Voor Service, volleys en smashes wordt deze grip wel door bijna iedereen gebruikt.

Hawaiian Forehand Grip

Deze greep wordt door vrijwel niemand gebruikt omdat hij zo onnatuurlijk aan voelt. De enige reden dat hij in dit lijstje staat, is omdat in 1994 Alberto Berasategui in de finale van Roland Garos kwam met deze buitengewoon aparte greep. Ook het vasthouden van je tennisracket op deze manier is af te raden.

Tennisracket backhand greep

Er zijn om precies te zijn drie verschillende manieren om een backhand te slaan. Slice, dubbelhandig en enkelhandig wel te verstaan. Hedendaags gebruiken meeste professionals dubbelhandige backhands omdat ze zo meer kracht in hun ballen kunnen stoppen. Je kunt niet zeggen dat de ene manier van een backhand slaan beter is dan de andere manier van een backhand slaan. Een enkelhandige backhand heeft het voordeel dat je een groter bereik hebt, terwijl een dubbelhandige backhand vaak meer controle en kracht heeft.

Een tweehandige backhand wordt vrijwel door iedereen op de zelfde manier geslagen.

De enkelhandige backhand kan worden geslagen door de knokkel van je wijsvinger op schuine rand (1) te leggen. Deze slag heeft veel power maar niet veel topspin. Wil je meer topspin in je enkelhandige backhand, gebruik dan de Semi-Western backhand greep. Deze greep stelt je in staat om meer topspin te slaan. Echter, dit gaat wel ten koste van de snelheid van je ballen.

Tennisslagen

De volgende slagen die je tijdens tennis kan maken zijn:

 • Forehand: een slag waarbij de palm van de speelhand naar voren wordt gehouden
 • Backhand: bij een backhand tijdens tennis wordt de rug van de speelhand naar voren gehouden
 • Groundstroke: maak je een groundstroke tijdens een tenniswedstrijd dan maak je een lange slag, die als het ware over het hele veld gaat
 • Slice/ Backspin: bij deze techniek is er een achterwaarts effect die wordt bereikt door de bal met een neerwaartse beweging en een licht achterwaarts gekanteld racket te spelen
 • Topspin: bij de topspin tijdens tennis wordt er een voorwaarts effect bereikt door de bal met een opwaartse beweging en een licht voorwaarts gekanteld racket te spelen
 • Dropshot: hierbij gaat de bal zo snel en stijl dat de tennisbal vlak achter net net neer stuit op de grond en zo min mogelijk opstuit
 • Lob: maak je een lob tijdens een tenniswedstrijd? Dan maak je een slag waarbij de bal over de tegenstander gaat die dicht bij het net staat
 • Smash: dit is een hoge bal die met kracht wordt gespeeld
 • Volley: een volley wordt gemaakt tijdens tennis als een bal niet heeft gestuit
 • Service: een service of opslag
©2007 - 2022 Tennis Mania