We gebruiken cookies op tennismania.be. Sommige zijn nodig om het gebruik van de website te optimaliseren, andere leren ons hoe anonieme bezoekers onze website gebruiken. Doel: de structuur en de inhoud van onze website verbeteren.

Tennisracket bespannen

De bespanning is de “motor” van het racket.
Een verse bespanning geeft meer energie mee in de slagen, “Power”.
Ook geeft deze meer gevoel tussen bal en racket en de tennisser, “Control”.
En tenslotte is bij een verse snaar de dempingabsorptie het grootst, “Comfort”.

Investeer dus niet alleen in een geweldig racket, maar ook in de bespanning die er op zit!

Nieuwe bespanning nodig?

Elke bespanning verliest na verloop van tijd door rek en uitdroging zijn elastische en dempende kwaliteiten, zelfs als er niet mee gespeeld wordt! De snaar verwerkt daardoor de energie van de slagen steeds minder goed en trillingen worden minder gedempt. Dit gaat ten koste van controle, precisie, comfort en power. De sweetspot lijkt verdwenen en je slag voelt krampachtiger aan.

Het meest algemene advies is om een racket per seizoen net zo vaak te laten bespannen als je per week speelt: 1x per week spelen = 1x per seizoen bespannen. 3x per week spelen = 3x per seizoen bespannen.

Een bespanning waarmee niet gespeeld wordt heeft een maximale elastische levensduur van ongeveer één tot anderhalf jaar. Als je vaker en langer op de baan staat gaat het algemene advies natuurlijk minder goed op. Daarbij heeft een graveltennisser die met een oversized racket met nylon bespanning en veel topspin speelt een ander snarenverbruik dan een hardcourtspeler met vlakke slag en polyester bespanning.

Dikke of dunne snaar?

De meeste snaren zijn 1,10 tot 1,40 mm dik. Als duurzaamheid geen rol speelt, geldt hoe dunner hoe beter. Een dunnere snaar geeft meer gevoel, comfort, spin en power.

 • Dikker: Duurzaamheid, Snaren beter op hun plaats.
 • Dunner: Gevoel, Comfort, Spin, Power.

Hoeveel kilogram?

De racketfabrikant geeft het optimale bespanningsbereik van het racket aan, bijvoorbeeld 25 ±2 kg. Dit staat meestal aan de binnenkant van het frame vermeld.

Wilt u een gemiddelde bespanning? Ga dan in het midden van dit bereik zitten; in het voorbeeld is dat dus 25 kg.

Een hogere spanning zorgt voor meer controle.

Een lagere spanning zorgt voor een toename van power, comfort, gevoel en duurzaamheid.

 • Meer Kg: Controle
 • Minder Kg: Power, Comfort, Gevoel, Duurzaamheid

Soorten tennissnaren

Er zijn 2 hoofdgroepen snaren:

 • Natuurlijke darmsnaren: deze zijn gemaakt van koeien- of schapendarm.
 • Synthetische snaren: deze zijn gemaakt van synthetische materialen.

Natuurlijke darmsnaren

Natuurlijke darmsnaren zijn gemaakt van koeien- of schapendarm. Deze snaren zorgen voor uitstekende elasticiteit, goede spannings-stabiliteit en veel gevoel. Een nadeel is dat deze tennissnaren duur zijn en gevoelig voor het weer. Er zijn de afgelopen jaren wel veel verbeteringen gemaakt. Natuurlijke darmsnaren worden nog steeds veel gebruikt door de professionals; tegenwoordig ook vaak in combinatie met een polyestersnaar als een hybride bespanning.

Synthetische snaren

Synthetische tennissnaren zijn hoog technische producten die continue worden verbeterd om zo de speelbaarheid op het niveau te brengen van de natuurlijke darm snaren. De voordelen van synthetische materialen zijn: hogere duurzaamheid en meer power. Er zijn heel veel verschillende structuren en materialen.

De hoofdcategorieën zijn:

 • Nylon snaren
 • Multifilament snaren
 • Polyester snaren
 • Gestructureerde snaren
 • Hybride snaren

Nylon snaren  

De nylon (synthetic gut) tennissnaar is het meest gebruikte type snaar. Ze vallen onder de meest allround en best aanbevolen tennissnaren in de wereld. Vanwege zijn dynamische eigenschappen is nylon (polyamide) goed te gebruiken als materiaal voor tennissnaren. Deze snaren bestaan uit een enkele nylon kern en verschillende omwindsels. Deze constructie beïnvloedt de speeleigenschappen van de snaar. Nylon tennissnaren met meerdere omwindsels kunnen beschouwd worden als duurzamer dan enkel omwonden nylon snaren omdat de omwindsels zorgen voor minder spanningsverlies. Nylon snaren zijn geschikt voor spelers met een normaal/gemiddeld snaar verbruik.

Multifilament snaren

Het ontwerp van deze tennissnaren heeft als doel het nabootsen van natuurlijke snaren. Ze kosten meer dan nylon snaren omdat de productie erg ingewikkeld is. Tijdens dit proces worden vele micro vezels gedraaid tot één snaar waar een coating overheen gaat. Multifilament snaren zijn hoog elastisch, hebben een grote speelbaarheid en staan op het hoogste niveau wat betreft tennissnaarprestaties. Het nadeel van multifilament tennissnaren is dat ze snel breken wanneer de coating is beschadigd. Dit komt voornamelijk voor bij de betere tennissers die hard slaan en met veel topspin spelen.

Polyester snaren

Polyester tennissnaren hebben een erg simpele structuur. Ze zijn gemaakt van een enkele polyester vezel met een dunne laag van één of meer coatings. Dit type constructie heet monofilament. Ze komen voor in verschillende diktes, waardoor je kan kiezen tussen verschillende elasticiteit/duurzaamheid niveaus. De dunnere snaar is meer elastisch en de dikkere snaar is duurzamer. Polyester tennissnaren zijn op zich weinig elastisch en voelen vrij stug vergeleken met nylon of multifilament snaren. De voordelen van polyester tennissnaren zijn een hogere duurzaamheid, je hebt erg veel controle en deze snaren verschuiven niet. Polyester snaren hebben één minpunt; ze hebben de neiging hun spanning snel te verliezen waardoor de controle omlaag gaat en de tennissnaar dood aanvoelt. De laatste jaren zijn monofilament snaren sterk verbeterd en hebben ze minder spanningsverlies en meer elasticiteit. Polyester snaren worden tegenwoordig steeds vaker gemixt met andere materialen (co-polyester) om de speeleigenschappen aan te passen.

Gestructureerde snaren

Deze tennissnaren zijn ontworpen om een betere grip op de bal te geven. De meeste van deze snaren geven een groot spin potentieel, maar ook een hoge mate van controle. Een minpuntje is dat ze snel slijten omdat de scherpe randen inbranden tijdens het schuiven van de snaren. Gestructureerde tennissnaren heb je als nylon snaar of als polyester snaar. Het enige verschil met normale polyester of nylon tennissnaren is dat ze meer textuur hebben voor een betere grip op de bal.

Hybride snaren  

Hoewel redelijk nieuw op de markt is dit natuurlijk geen aparte snaar, want dit is een combinatie van een polyester en een nylon/multi of darmsnaar. Deze combinatie bevat dus altijd een polyester snaar en één van de andere drie snaren. Een hybride bespanning heeft in een korte tijd veel spelers overtuigd. Op dit moment speelt bijna 70% van de tour spelers met een hybride bespanning. In het racket zijn het meestal de lengtesnaren die breken. Deze bewegen namelijk meer dan de breedtesnaren, waardoor de breedtenaren in de lengte snaren kunnen gaan snijden. Dit veroorzaakt inkepingen in de lengtesnaar, wat uiteindelijk kan leiden tot het breken van een snaar. Daarom wordt in een hybride bespanning meestal een duurzame (polyester) snaar gebruikt als lengtesnaar en voor de breedte een hoger elastische nylon of een multifilament snaar om te voorzien in comfort en gevoel. De polyester lengtesnaar zorgt ook voor veel controle en spin, zeker als je kiest voor een gestructureerde snaar. Een hybride bespanning voorziet in uitstekende speeleigenschappen en is daarnaast duurzamer dan een volledige polyester of een volledige multifilament bespanning. Er zijn bijna een oneindig aantal snaarcombinaties, omdat je je eigen individuele combinatie kan creëren.

©2007 - 2022 Tennis Mania