We gebruiken cookies op tennismania.be. Sommige zijn nodig om het gebruik van de website te optimaliseren, andere leren ons hoe anonieme bezoekers onze website gebruiken. Doel: de structuur en de inhoud van onze website verbeteren.

Tips bij bespannen

 De bespanning is de "motor" van het racket. Een verse bespanning geeft meer energie mee in de slagen, "Power". Ook geeft deze meer gevoel tussen bal en racket en de tennisser, "Control". En tenslotte is bij een verse snaar de dempingabsorptie het grootst, "Comfort".

Investeer dus niet alleen in een geweldig racket, maar ook in de bespanning die er op zit!

Nieuwe bespanning nodig?

Elke bespanning verliest na verloop van tijd door rek en uitdroging zijn elastische en dempende kwaliteiten, zelfs als er niet mee gespeeld wordt! De snaar verwerkt daardoor de energie van de slagen steeds minder goed en trillingen worden minder gedempt. Dit gaat ten koste van controle, precisie, comfort en power. De sweetspot lijkt verdwenen en je slag voelt krampachtiger aan.
Het meest algemene advies is om een racket per seizoen net zo vaak te laten bespannen als je per week speelt:
1x per week spelen = 1x per seizoen bespannen. 3x per week spelen = 3x per seizoen bespannen.
Een bespanning waarmee niet gespeeld wordt heeft een maximale elastische levensduur van ongeveer één tot anderhalf jaar. Als je vaker en langer op de baan staat gaat het algemene advies natuurlijk minder goed op. Daarbij heeft een graveltennisser die met een oversized racket met nylon bespanning en veel topspin speelt een ander snarenverbruik dan een hardcourtspeler met vlakke slag en polyester bespanning.

Dikke of dunne snaar?

De meeste snaren zijn 1,10 tot 1,40 mm dik. Als duurzaamheid geen rol speelt, geldt hoe dunner hoe beter. Een dunnere snaar geeft meer gevoel, comfort, spin en power.
Dikker: Duurzaamheid, Snaren beter op hun plaats.
Dunner: Gevoel, Comfort, Spin, Power.

Hoeveel kilogram?

De racketfabrikant geeft het optimale bespanningsbereik van het racket aan, bijvoorbeeld 25 ±2 kg. Dit staat meestal aan de binnenkant van het frame vermeld.
Wilt u een gemiddelde bespanning? Ga dan in het midden van dit bereik zitten; in het voorbeeld is dat dus 25 kg.
Een hogere spanning zorgt voor meer controle.
Een lagere spanning zorgt voor een toename van power, comfort, gevoel en duurzaamheid.
Meer Kg: Controle
Minder Kg: Power, Comfort, Gevoel, Duurzaamheid

©2007 - 2022 Tennis Mania